Vil hjælpe andre

Michael Sørensen vil gerne dele sine erfaringer med andre, som led i at bryde med nogle af de fordomme og tabuer, der er omkring mænd og psykiske lidelser. Derfor er han aktiv som ambassadør i Landskampagnen EN AF OS. Bl.a. vil han bruge sine erfaringer i indsatsen i forhold til traditionelle mandearbejdspladser, hvor der kan behøves mere åbenhed om at psykiske problemer kan ramme alle og ikke er ensbetydende med at man er en svag mand.

Mænd har ofte så svært ved at tale om deres psykiske problemer, at det kan have alvorlige konsekvenser for resten af deres liv. Det bliver nemlig sværere og sværere at vende tilbage til sit normale liv, jo længere man går med et psykisk problem som stress eller depression. Det har 49-årige Michael Sørensen oplevet på egen hånd, og han fortryder i dag, at han ikke reagerede noget før. ”Jeg nåede at køre mig selv helt ud på en kant, så jeg til sidst brød fuldstændigt sammen. Først der i sammenbruddet tog jeg kontakt til en læge. Men depression havde luret længe før, og jeg skulle fortalt omverden, hvordan jeg havde det, så de kunne have hjulpet til,” fortæller Michael Sørensen, der i dag fem år efter sin depression stadig ikke er vendt tilbage til fuldtidsarbejdet som pædagog.

Omverden reagerer kun med forståelse

Michael er langt fra den eneste mand, som når at bryde sammen, inden verden får at høre om deres problemer. Faktisk er mænds selvmordsrate tre gange højere end kvinders, og den afgørende forskel er, at kvinder er bedre til at få talt med deres omgivelser, når de ikke har det godt. ”Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke bekendte kulør noget før, for folk er virkeligt gode til at vise forståelse. Nu ved jeg, at der ikke er noget at skamme sig over. De fleste har jo en eller anden tæt på sig, der har oplevet psykisk sårbarhed i form af alvorlig stress eller depression,” siger Michael Sørensen.

Problemerne kommer snigende

Mange gange fornægter mænd deres problemer og prøver at arbejde det væk, mener Michael Sørensen. ”Jeg tror mænd er mere stædige end kvinder. Det var jeg også selv. Min måde at håndtere mine problemer på var ved at begynde at arbejde som en besat. Jeg tog to uddannelser på samme tid. Jeg blev overambitiøs og perfektionistisk. Til sidst mistede jeg helt livsmodet,” siger Michael Sørensen, der før depressionen var kendt som den sjove og festlige mand. Michael troede at hele verden kunne se ham krakelere, men det kunne de ikke. ”De anede intet og derfor greb heller ingen ind. Man skal ikke regne med, at man er så gennemsigtig, som man føler sig,” siger Michael Rasmussen, som er i dag ved at være glad igen, men der skal ikke meget til at vælte hans humør og gøre ham stresset.