Mange danske mænd har svært ved at finde et autentisk ståsted i det moderne samfund. Det opdagede jeg  efter at programserien ”BS & Recepten på lykke” rullede over skærmen sidste forår. I programmerne hjalp jeg sammen med et kvalificeret team fire kvinder med at lære at tackle livets mange udfordringer uden anti-depressiv medicin.

Triste mænd er tabu

Programmerne affødte et hav af henvendelser fra mænd. Men i modsætning til kvinderne skrev mændene ikke til mig i det åbne forum på f.eks. facebook, men i personlige mails, som ingen andre kan se. Mange af mændene fortalte, at de ligesom kvinderne på skærmen var depressive. Flere af dem havde mistet livsgnisten og deres sexliv fungerede ikke. Det gik op for mig, at det er et kæmpe tabu, når vi mænd er kede af det, mistrives og ikke rigtig kan finde fodfæste i livet. Det er tilsyneladende et stort nederlag for en mand at skulle indrømme overfor sine nærmeste, kolleger og omgangskreds, at han ikke er på toppen.

Du behøver ikke løbe et marathon

Mental sundhed er i min optik det allervigtigste parameter for at et menneske trives, både fysisk og psykisk. Du kan løbe nok så mange marathon. Men hvis du er ked af det og ikke hviler i dig selv, så går det ad pommerns til med sundheden. Det er bedre langt sundere for trivslen, at være glad og tilpas og almindeligt aktiv med en lille ølmave, end at være triatlet og led og ked af tilværelsen. Det er pudsigt, at de fleste mænd ved mere om deres bils ’helbredstilstand’ end deres egen krop. De går mere op i dæktryk end blodtryk. Det er i grunden ret interessant. For vi har den krop vi har. Den skal vi leve i og med til vi dør. Og derfor skal vi naturligvis passe på den og tage os af den. Vi får ikke en ny krop udleveret, når vi fylder 40. Den krop vi har, skal holde livet ud. Derfor skal man værne om den, elske den og pleje den. Og her betyder den mentale sundhed utroligt meget for om vi er glade, sunde og raske.

Redefinition af manderollen

Vi moderne mænd har været under pres siden kvindefrigørelsen, som var fin og nødvendig. Men siden 70’erne er det i høj grad kvinderne, der har defineret mandens rolle i samfundet. Jeg synes, at vi danske mænd har gjort det godt. Vi er blevet bedre til at tage del i opgaverne i hjemmet. Vi er blevet gode til at tage os af børnene på lige fod med kvinderne osv.. Altsammen godt og konstruktivt for samfundsudviklingen. Men sideløbende med kvindernes frigørelse har vi ikke fået redefineret mandens rolle. Kvinder i dag er vokset op med at de skal selv, kan selv og vil selv. Mandens råstyrke og evne til at ’skaffe’ og beskytte er stort set overflødiggjort. Men vi har stadig en maskulinitet at værne om. Spørgsmålet er - hvor er den, og hvad er maskuliniteten i dag funderet i?  Mange mænd har svært ved at finde et autentisk ståsted i forhold til kvinder. En del føler sig kastrerede. Og når polariteten ryger i parforholdet, så forsvinder lysten til hinanden. Og når først libidoen forsvinder, så går det i sidste ende ud over mændenes lyst til livet i det hele taget. Og så har vi balladen. Kvinderne mister faktisk også interessen for den gennemsigtige mand, der ikke kan finde ud af, hvem han selv er, og hvad han står for. Det tror jeg er årsagen til at vi groft sagt ser, at en del kvinder efter flere års parforhold og ’laven om på kæresten’ taber interessen for manden og i stedet kaster sig over en svedig, ubarberet ’bad boy’ på motorcykel.

Tilbage til urmanden

I den nye programserie rejser jeg sammen med otte mænd ud i verden for at finde den indre mand. Det er mit ønske, at vi kan redefinere den moderne mands rolle i samfundet, så den føles rigtig, værdifuld og autentisk.  Og det er absolut ikke fordi, at vi skal tilbage til et fjols af en macho-stereotyp, der hiver sin ubehjælpelige kvinde ind i hulen ved hårrødderne. Men sammen skal vi finde en ny måde at hvile i vores maskulinitet. Det har vi som mænd forsømt, og det tror jeg at mange parforhold lider under.  Kvinder elsker ’rigtige’ mænd – men hey – lad os lige selv få lov til at finde ud af, hvad vi synes er en rigtig mand i dag. Det bliver en stor udfordring, også for mig personligt, at drage på denne maskulinitets-opdagelsesrejse. Og hvordan finder man så et autentisk ståsted som mand? Naturen er mit terapirum. Jeg vil på rejsen arbejde med, at mændene kommer i kontakt med de oprindelige instinkter. At jage, kæmpe, overleve. Når man er sulten, træt og ude af sin vante komfort-zone, bliver masker og forstillelse skrællet af. Og så kommer den egentlige personlighed hurtigt frem. Det gælder for alle mennesker uanset køn. Og samtidig med, at man som mand skal undersøge, hvordan man finder sit indre ståsted, skal man også finde sin plads i flokken.

Den autentiske mand

Mændene får også rig lejlighed til at mærke efter, hvad der har værdi for dem og hvordan de bedst hviler i sig selv, mærker deres grænser og finder modet til at sige fra, også når de senere derhjemme udfordres af deres kvinder. Det er en lang proces, som fortsætter når rejsen er slut. En rejse hjem til sig selv og den indre mand, som jeg glæder mig helt vildt til at blive en del af. Hele formålet med at finde det autentiske ståsted som moderne mænd er i sidste instans at højne livskvaliteten og livsglæden og dermed også sundheden. Og blive en bedre partner for kvinderne,  så polariteten  og spillet mellem mand og kvinde igen kan udfolde sig på smukkeste vis, uden at være undertrykkende for nogen af parterne.