B.S. Christiansen

Navn: B.S. Christiansen, (Bjarne Slot Christiansen)

Alder: 61 år

Karriere: Operativ soldat i Jægerkorpset i 28 år og en af NATO’s bedst uddannede elitesoldater. Uddannet Ranger i USA, og desuden elektriker, pilot og dykker. BS har selv dyrket idræt på eliteplan i mange år. Driver eget firma BS & Co. og løser opgaver som bl.a. teamtræner, coach, kursusvirksomhed, underviser og  rådgiver for erhvervslivet. Har bl.a. været tilknyttet cykelholdet Team Saxo Bank og senest superliga-fodboldholdet F.C. Midtjylland som mentaltræner gennem fire år. Er tillige en efterspurgt foredragsholder.

Tv-programmer: Har skabt og medvirket i en lang række tv-programmer altid med fokus på menneskelig udvikling, senest i foråret med TV2-programserien ”B.S. & recepten på lykke”. Desuden: ”B.S. & Outsiderne”, ”BS & Basserne”, ”På afveje med Signe, Anja og Bubber”, ”B.S. & Bubber i trøjen”, ”Stjernetræf”, ”Den store mission i USA”,”Ranger Danmark”.

Forfatter til: Selvbiografien ”Et liv på kanten”.

Privat: Gift med journalist Karin Slot Christiansen. Og far til fire børn i alderen 6, 13, 19 og 21 år. 

Se mere på: www.bschristiansen.dk og B.S. Christiansens facebook-side.

”For vi kan altid købe en ny bil. Men vi får altså ikke en ny krop udleveret, når vi fylder 40”, smiler den tidligere jægersoldat og mentaltræner, B.S. Christiansen. Han pointerer, at det er vigtigt, at mænd spiser sundt og varieret, får den rette søvn og motion, stopper med at ryge og kun indtager alkohol i moderate mængder. Og så synes han personligt, at man skal få tjekket, om kroppen mangler vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer, ligesom man skal skal huske, når man når en vis alder at komme forbi lægen og få taget en blodprøve for at sikre, at man for eksempel ikke er ved at udvikle prostata-cancer. Men i følge tv-værten og bestseller-forfatteren er det allervigtigste for vi mænd den mentale sundhed.

Recepten på mænds lykke

B.S. Christiansen har netop gennemført tv-programmet ’BS & recepten på lykke’, hvor missionen var at hjælpe fire kvinder med at trappe ud af de såkaldte lykkepiller, komme i form og få opbygget selvværd og selvtillid. Men målet var først og fremmest at udstyre deltagerne med mentale værktøjer til at tackle livets udfordringer, uden antidepressiv medicin. Missionen lykkedes til fulde, og programmet blev en stor succes, som efterfølgende blev rost af Psykiatrifonden, der forinden havde udtrykt skepsis.”Efter programmet fik jeg masser af mails fra mænd, som efterspørger et ’recepten på lykke’-program for mænd. Og det gik op for mig, hvor stort et tabu det er for mænd, når den mentale sundhed halter”, siger B.S. Mændene skrev pudsigt nok ikke på B.S.’ åbne Facebook side, men i lukkede mails. Det var tydeligt, at de som mænd fandt det skamfuldt og u-maskulint at være kede af det og lide af angst og depression. ”Den mentale sundhed er vigtigere end alt andet. For er du ikke glad og tilfreds med dit liv, så er det lige meget, hvilke vitaminer du spiser, eller hvor mange kilometer du løber om ugen”, siger B.S.  Det gode spørgsmål er så, hvordan mænd bliver mentalt mere sunde? ”Mange mænd spiller en rolle. Det er sjovt nok kvinder, der siden 70ernes kvindefrigørelse, primært har defineret manderollen. Mange mænd har ikke længere kontakt med deres instinkter. De prøver at leve op til kvindernes forventninger. De er generelt vokset op omgivet af kvindelige pædagoger, uden mandlige rollemodeller . Og de har som drenge ikke fået mulighed for at definere sig selv som mænd”, siger B.S.

Redefineret manderolle

Det er absolut ikke fordi B.S. vil tilbage til hulemanden. Han synes kvindefrigørelsen var helt nødvendig. ”Men vi mænd har brug for at stå ved os selv som mænd. At få redefineret vores rolle i det moderne samfund. Og det skal vi selv gøre. Kvinderne skal ikke definere manderollen i dag. Kvinder og mænd er ikke ens. Vi har forskellige instinkter. Og mange mænd lever ikke deres indre mand ud. Derfor tror jeg, at mange mænd går rundt og bliver depressive og angstfylde. De prøver at leve op til andres forventninger og får ikke mærket efter; hvem er jeg - hvad vil jeg gerne med mit liv – og hvordan gør jeg det så?”, siger B.S. Han mener at nutidens idealbillede, hvor manden både skal slå til på hjemmefronten, være den stærke forsørger, omsorgsgiver og skaffer, samtidig med at han skal iscenesætte sig selv i forhold til andre mænd, sætter manden under et næsten umenneskeligt pres. I gamle dage havde manden et ur for at se, hvad klokken var. I dag er urets primære funktion at sende et signal om, hvem man er.

Mænd vil slå til på alle områder

”For mange mænd handler det om at vise, at de er noget. I stedet for at være noget. Det handler om det rigtige ur, den rigtige grill eller bil.  Om hvilke bjerge man har besteget, eller hvor mange triathlons man har gennemført . I stedet for at være til stede, hvile i sig selv, og være tro mod sig selv som mand. Selvfølgelig skal man da dyrke sport og for den sags skyld også ekstremsport. Ligesom det er fint at tage på fisketur. Men motivet skal være det rette. Det skal handle om personlig udvikling, for at være sammen med kammeraterne, have det godt, slappe af og nyde nuet, og ikke fordi man skal konkurrere om, hvem der fanger den største fisk eller kunne flashe sine præstationer på de sociale medier”.

B.S. påpeger, at det er vigtigt, at man får skabt en ordentlig platform for det gode liv.  Omsorg, tryghed og kærlighed. En dejlig vennekreds og nogle gode kærlige relationer. Ordentlighed er også vigtig. ”Nogle mænd tror, at kvinder gerne vil have en mand, som kører på en stor motorcykel og kan hive kreditkortet op i tide og utide. Men det er jo ikke det, kvinder vil have. De vil have en ordentlig mand, som de kan regne med og stole på i længden. En mand, der hviler i sig selv, som mand. De der søgte ind i Jægerkorpset, fordi de gerne ville bevise noget, de klarede den ikke. Men dem, der søgte der ind, fordi de troede på og gerne ville kæmpe for demokrati og frihed. De klarede den derimod”, siger han.

Mand - kæmp for et godt liv

Men hvordan bliver man mentalt sund som mand? Hvordan er man tro mod sig selv? ”Det er vigtigt, at man får ryddet op i den mentale rygsæk. Og bruger kræfter på det, der betyder noget for én. Det er tid til reflektion. At tage sig selv i øjesyn. Hvem er jeg? Hvad vil jeg egentlig med det her ene liv, jeg har fået? Og hvad skal der så til? Hvordan gør jeg det? For man har selv ansvaret for sit eget liv. Det handler ikke om, hvad andre synes. Det handler om, hvad synes du selv? Og hvis du vil have et godt liv, så skal du selv skabe det. Et godt liv, skal man kæmpe for – og det er hver eneste dag”, slutter B.S. Christiansen.