Vægttab – hvad sker der?

Mange oplever, at de efter et mindre eller større vægttab tager det hele på igen eller har svært ved at bevare deres nuværende vægt. For nogen skyldes det, at de ikke har ændret livsstil, men kun har været på en kur og derfor søger tilbage til gamle kost- og motionsvaner.  Men det kan også skyldes andre faktorer, som mange glemmer at tage højde for eller simpelthen ikke er bevidste om sker, når de har været igennem et vægttabsforløb. Men hvorfor sker det?

Fordi din forbrænding falder under et vægttab. Derfor er det vigtigt ikke at vende tilbage til dine gamle kostvaner, fordi du så vil tage på igen – din forbrænding er ikke høj nok til at understøtte dit gamle, højere madindtag. Det vil sige desto mere du taber dig, desto lavere bliver dit ligevægtsindtag (antal kalorier, som gør, at du hverken taber dig eller tager på). Så selv om du fortsat spiser sundt efter et vægttab, så skal du spise mindre end du gjorde før vægttabet. Din krop er blevet mindre og behøver derfor mindre energi i form af mad. Du kan sammenligne det med, når du låner konens VW Up! og forsøger at fylde 60 liter benzin på, fordi det gør du, når du lufter Audien. Det ender bare galt.

Faldgruber

Fordi du har fulgt mine råd fra tidligere og har lagt din livsstil om – ikke gået på kur – har du fået nogle gode træningsvaner og ændret en smule hist og her i kosten, er kiloene røget af stille og roligt af. Du har forhåbentlig været godt mæt og ikke følt, du har været på en kur. Med udgangspunkt i dette har du således to muligheder, når du har nået din ønskekrop og ikke vil tabe dig yderligere:

1) Skru ned for træningen

2) Øg mængden af mad

Skru gradvist ned for træningen

Når du taber dig og samtidig sænker dit madindtag, falder din forbrænding også gradvist. Blandt andet derfor er det vigtigt at styrketræne, da det bevarer din muskelmasse og dermed holder din forbrænding højere, end hvis du laver konditionstræning eller bare sidder derhjemme. Hvis du har svært ved at finde tid til at træne så meget, som under dit vægttab, kan du med fordel skrue ned for din træning. Skru ned lidt ad gangen (eksempelvis fjern 10 % af den samlede træningsvolumen) hver uge, til din vægt stabiliserer sig.

Jeg anbefaler dog stadig, at du holder fast i 2-5 ugentlige styrketræningspas for at bevare din muskelmasse og dermed holde din forbrænding høj. Derudover er det altid en fordel at være stærk.

Øg gradvist mængden af mad

For at øge din forbrænding, således at du kan spise mere mad uden at tage på, så skal du efter et vægttab øge mængden af mad stille og roligt.

Hvis du øger med små mængder ad gangen (eksempelvis 25 gram ris ekstra dagligt i den første uge, derefter 15-30 gram nødder dagligt ugen efter), kan du få din forbrænding til stille og roligt at følge med op.

Følger du ovenstående approach og holder ved din træning, kan du opbygge muskelmasse og øge din forbrænding stille og roligt. Det betyder, at du vil kunne spise mere uden at tage på, hvilket gør det nemmere at skeje ud i ny og næ, uden at der sker noget. En situation, de fleste gerne vil være i.