For mange er det kedeligt at løbe, men de forsøger alligevel at slæbe sig afsted, fordi de ved, at det er godt for dem. Men uden oprigtig motivation eller naturlig glæde kan det være svært at fastholde den aktive livsstil på den lange bane. Det er her, at trailløb adskiller sig fra den traditionelle hverdagsløbetur på asfalt ved, at det er den sansefulde naturoplevelse, den actionprægede træning og de afstressende omgivelser, der er i fokus. Det fortæller fysioterapeut og løbeekspert fra løbeshop.dk, Jesper Petersen.

Der sker hele tiden noget nyt, som du skal forholde dig til. Du stopper op og nyder solnedgangen, lader hænderne glide gennem grannålene, hopper over væltede træstammer og løber steder i skovene, du aldrig har været før.

"Der sker hele tiden noget nyt, som du skal forholde dig til. Du stopper op og nyder solnedgangen, lader hænderne glide gennem grannålene, hopper over væltede træstammer og løber steder i skovene, du aldrig har været før. Du går eller klatrer op ad stejle skråninger, løber ned ad bakke i fuld fart og springer over små vandløb. Det er løberens svar på mountainbike. Det er udfordrende, det er anderledes og så er det ikke mindst sjovt," siger han og fortsætter: "Betragt ikke trail-løbeturen som en normal løbetur, hvor du på forhånd beslutter, at du vil løbe X antal kilometer i dag. Tænk det i stedet som at nu skal du på opdagelse i skoven og se, hvad der gemmer sig bag næste bakketop. Det er en helt anderledes måde at træne på, og det er super godt for motivationen."

Trailløb er skadesforebyggende

Jesper Petersen, der er kandidat i Biomedicinsk Teknik og har forsket i løbeskader, fortæller, at forskningen tyder på, at variation i løbetræningen er godt, og i skoven varierer man hele tiden.  "Trailløb er mere alsidigt og varieret end asfaltløb. Du vil sjældent sætte din fods ens to gange i naturen, hvorimod asfalt er mere ensidigt belastende. Det her er enormt varieret, fordi du løber på ujævnt terræn og får trænet alle mulige små muskler i kroppen." Det handler bare om at komme i gang, men ønsker man at optimere oplevelsen, kan det godt betale sig at investere i et par rigtige trailsko, der har lidt længere knopper end normalt. Ellers handler det først og fremmest om at komme lidt væk fra de vante stier, og bevæge sig ud hvor man ikke har været før.