Snorken er et problem, der ikke kun rammer vores søvn. Det rammer i høj grad også vores helbred. Det skal tages alvorligt, da ca. 100.000 danskere med den alvorlige lidelse søvnapnø, endnu ikke har modtaget hjælp, konstaterer Lillian Marcussen, ph.d.-studerende ved Odense Universitets Hospital. ”Søvnapnø giver en øget risiko for hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, stress og diabetes. Derudover føler man jo sig træt og uoplagt, hvis man ikke får sovet godt nok. Heldigvis kan et redskab som snorkebøjlen mange gange afhjælpe problemet,” siger Lillian Marcussen og pointerer, at snorken sandsynligvis også påvirker sengepartnerens søvnkvalitet.

Snorken kan stoppes

Snorken opstår, når svælget bliver så slapt, at det begrænser luftvejen og nogle gange stopper helt vejrtrækningen. Problemet kan afhjælpes ved at få en snorkebøjle, der holder svælget opspændt i løbet af natten.”Snorkebøjlen skubber underkæben lidt frem og øger dermed pladsen i svælget, så vejrtrækningen kan ske uhindret. De fleste patienter lærer efter en kort tilvænning at sove med skinnen”, siger Lillian Marcussen.

Svenskerne foran med behandling af søvnapnø

Danmark er bagud i behandlingen af personer med søvnapnø sammenlignet med for eksempel Sverige. Hvis en svensker lider af søvnapnø, som kan behandles med snorkebøjle, så tilbydes denne behandling gratis på lige fod med en såkaldt CPAP-behandling eller sovemaske, hvor man i Danmark selv skal betale hos tandlægen. ”Hvis det er så slemt, at vejrtrækningen stoppes flere gange om natten, så er snorkebøjlen ikke altid tilstrækkelig behandling. Så kan en sovemaske være det rigtige. Men for rigtigt mange mennesker med søvnapnø er bøjlen den nemmeste og rareste vej til at afhjælpe problemet. Derfor er det også ærgerligt, at bøjlen endnu ikke er støttet af sygesikringen,” siger Lillian Marcussen. Man kan i øjeblikket selv få designet en snorkebøjle, der også kaldes en snorkeskinne, hos sin tandlæge, der passer præcist til ens hoved og kæbeparti. Lillian Marcussen anbefaler, at man ikke bestiller de færdigfabrikerede over nettet, men får lavet en personlig snorkebøjle.