Han er lidt af et mønstereksempel. Tager ansvar for sin sygdom og vil have bedst muligt styr på den. I 2008 får Peter Barnholdt Larsen diagnosen Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL). Det seneste halve år har han lidt af vejrtrækningsproblemer. Det er pludselig besværligt at gå fra arbejdsstedet og til omklædningsrummet – en afstand på blot 100 meter. Indimellem føler han sig også temmelig svimmel og er besvimet helt uden grund.

”Jeg går ret hurtigt til min egen læge. I 2005 havde jeg det også dårligt, blev indlagt - men fik aldrig en egentlig diagnose. Man mente, der var tale om en blodprop i lungen. Denne gang ville jeg igennem en tidlig og ordentlig udredning.”

Peter Barnholdt Larsen bliver sendt til undersøgelser på Amager Hospital. Her gennemgår han en del tests og får målt sin lungefunktion. Den ligger på 60 procent. Han er nu en af de 430.000 danskere, der lever med KOL. Desværre er kun halvdelen udredt og ved de har sygdommen.

”Diagnosen chokerede mig, selvom jeg har røget 30-40 cigaretter om dagen siden jeg var 22 år og som maskinmester har arbejdet med asbest. Jeg prøvede straks at holde op med at ryge, men det mislykkedes flere gange, indtil jeg fik noget receptpligtigt medicin, som kunne tage rygetrangen. I løbet af en måned var jeg røgfri og har ikke tændt en cigaret siden.”

Amager Hospital foreslog, at Peter Barnholdt Larsen deltog i et rehabiliteringsforløb på otte uger.  Derefter kunne han med henvisning fra egen læge fortsætte på et særligt KOL – rehabiliteringshold i Sundhedshus Amager.

Jeg lever ikke konstant sundt, men jeg tænker mere over, hvad jeg spiser. Grøntsager fylder en hel del på tallerkenen – det samme gør fisk. Tidligere var jeg til gengæld udpræget kødspiser

Mere fisk og grøntsager

”Jeg lærte forskellige vejrtrækningsteknikker, styrketrænede i alle mulige maskiner og fik pulsen op på en cykel. Det havde stor effekt. Jeg fik det bedre. Og så blev jeg selvfølgelig straks efter diagnosen medicineret.

”Peter Barnholdt Larsens livsstil gennemgik også et detaljeret tjek. Tilbage i 2008 vejede han for meget. Så i samarbejde med en diætist blev der skruet et nyt kostprogram sammen. I løbet af tre måneder tabte han 12 kg.

”Jeg lever ikke konstant sundt, men jeg tænker mere over, hvad jeg spiser. Grøntsager fylder en hel del på tallerkenen – det samme gør fisk. Tidligere var jeg til gengæld udpræget kødspiser.”

I hvor høj grad præger KOL din hverdag?

”Ikke noget videre. Jeg spekulerer ikke over sygdommen i det daglige, men selvfølgelig er jeg heller ikke i stand til at løbe en maraton. Jeg træner i hvert fald halvanden time to gange om ugen og får målt min lungefunktion en gang om året. ”

Derudover har nu 67-årige Peter Barnholdt Larsen gennemgået et instruktørkursus, så han kan hjælpe andre med KOL. Han er medlem af bestyrelsen for et KOL netværk i Lungeforeningen, som bl.a. arrangerer temadage hver måned og har stiftet en madklub – Sund Madklub, hvor der kokkereres tre timer hver anden uge.

”Jeg er glad for, at jeg søgte hurtig hjælp. Det er alfa og omega med en tidlig udredning. Derudover kan jeg anbefale andre med sygdommen at dyrke motion, være aktive – simpelthen undlade at sætte sig stille hen i en stol.”

Yderligere information og rådgivning på www.lunge.dk