’Nattetisseri’ prioriteres ikke så højt af sundhedsmyndighederne, mener Aase Randstoft, sekretariatschef hos Kontinensforeningen, og det gør det lidt vanskeligere at få hul på, når man skal til sin praktiserende læge. ”Man skal vide en del om det selv og være forberedt på det undersøgelsesforløb, der er nødvendigt for at finde årsagen til inkontinensen. Udredningen skal i første omgang foregå hos den praktiserende læge,” fortæller hun.

Det går ikke over af sig selv

Ifølge Aase Randstoft er natlig inkontinens ikke et forbigående fænomen, der går over af sig selv, og den afbrudte søvn er et stort problem for helbred og velvære. Årsagen kan være livstruende, og derfor er hurtig behandling vigtig. Det kan være en god ide at kigge lidt på sit væskeindtag efter aftensmaden og indtil sengetid, hvilket kan hjælpe lidt på problemet. ”Men natlig inkontinens er et symptom på, at kroppen reagerer på et eller andet, og der kan være problemer med eksempelvis din prostata, dine nyrer, uhensigtsmæssig væskeindtagelse eller en neurologisk lidelse, der kan påvirke signalerne fra hjernen til blæren. Hvis det er blærecancer eller prostatacancer, kan det være decideret livstruende ikke at få stillet diagnosen og få igangsat korrekt behandling i tide,” siger hun.

Forbered dig på undersøgelserne

Oplever man ’nattetisseri’, gælder det om at tilegne sig viden om, hvordan man skal undersøges, så man er forberedt, når man kommer til lægen for en udredning. Man kan f.eks. søge information på Kontinensforeningens eller andre sundhedshjemmesider. ”Det er vigtigt at vide, at mænd både skal udfylde det tredages væske-vandladnings-skema og et DAN-PSS skema, som lægen udleverer ved første konsultation, og er det vigtigste diagnoseredskab, sammen med den fysiske undersøgelse, der er en nødvendig del af udredningen,” forklarer Aase Randstoft.

Gå til lægen

Inkontinens rammer ca. halvdelen af alle danske mænd over 50 år, men ikke alle tager symptomerne alvorligt.

 

”Det går stærkt ud over livskvaliteten, når man ikke har kontrol over blæren eller tarmen,” fortæller Aase Randstoft. Stadigt flere lever et aktivt og udadvendt liv langt op i 70’erne og 80’erne. Inkontinensproblemer sætter ofte en stopper for aktiviteterne. ”Der er meget ubehageligt at have pletter på bukserne eller være ’bundet’ til et toilet. Der er kun én vej – søg læge, når symptomerne viser sig. Årsagen skal findes, diagnosen stilles og behandling påbegyndes,” siger Aase Randstoft og tilføjer, at folk på grund af tabuet og uvidenhed om behandling i gennemsnit går fem år, inden de søger lægehjælp for deres inkontinens.

 

Lægeligt servicetjek

Når mænd - typisk omkring 50-års alderen - får problemer med vandladningen, skyldes det ofte deres prostatakirtel. ”Under alle omstændigheder anbefales alle mænd at få foretaget det nødvendige ’servicetjek’ hos egen læge. Den godartede, forstørrede prostata og prostatacancer konstateres via blodprøver og fysiske undersøgelser. Med Kontinensforeningens Udredningsservice for Praktiserende Læger får både patient og læge et godt og vellykket behandlingsresultat,” forklarer Aase Randstoft.