”Nej, alle mænd i en vis alder går ikke og småsjatter i bukserne. Et ændret vandladningsmønster er symptom på, at noget er galt, og den direkte vej bør straks føre til undersøgelse hos lægen. Der skal en udredning til for at finde årsagen. Blæren reagerer ikke alene. Og man skal ikke tro det bare går over.”

Et klart, kontant spark bagi til danske mænd fra sekretariatsleder Aase Randstoft, Kontinensforeningen.

Forsigtige tal anslår, at omkring 150.000 mænd lider af inkontinens. Da kun tre procent af alle inkontinente er i reel behandling, kan man ikke sige eksakt, hvor mange mænd, der døjer med lidelsen. De kan lide i det skjulte i op til ti år, inden de søger hjælp.

”Mange mænd går ikke til lægen med problemet, dels på grund af uvidenhed om at inkontinens kan behandles, og dels fordi sygdommen er så tabubelagt. Der hersker en gensidig dårlig kommunikation med behandlersystemet. Lægerne spørger sjældent rutinemæssigt og åbent ind til problemet, og det er svært for mænd selv at sætte ord på. De føler skyld og skam. Det er vigtigt, de kommer over den hurdle og indtager attituden: Jeg har krav på at blive udredt og behandlet. Men jeg har også selv en formidlingspligt.”

Inkontinens belaster mænd rent psykisk. De fleste lider af angst for at lugte eller komme til at tisse i bukserne. En overaktiv blære kombineret med et job der kræver, at manden er meget til stede, vil give daglige gener. Han er afhængig af et toilet som han er afhængig af at kunne trække vejret. Urinen skal ud, når hjernen siger, at nu er blæren fyldt.

Det er ifølge Aase Randstoft også vigtigt, at mændene kigger på deres livsmønster. F.eks. ved at give væskeindtaget et tjek.

For mænd 40+ er det som regel prostatakirtlen, der driller. Det kan være godartet eller ondartet. Og kan kræve operation. Kun en læge er i stand til give det rette svar.

”Der findes flere hjælpemidler af god kvalitet til før, under og efter en behandling. Nogle mænd kan måske få behov for dem permanent. F.eks. specielle mandebind. De korrekte hjælpemidler kan være med til at højne livskvaliteten og gøre, at mændene igen føler sig klar til job, sport og socialt samvær.”

Og så lige et sidste opråb fra Aase Randstoft: ”Mænd: træn jeres bækkenbund. Stærke bækkenbundsmuskler hjælper hele systemet og kan virke præventivt på inkontinens. ”

 

 

 

 

 

Om Kontinensforeningen

Kontinensforeningen er en privat patientorganisation, der blev stiftet i 1987.

Foreningen har til formål at varetage interesser for urin- eller afføringsinkontinente voksne og børn og at bryde tabuet omkring lidelsen. Foreningen arbejder med rådgivning om forebyggelse og målrettet kendskab til udredning og behandling af inkontinens.