Pas på synet

  • Mad der gavner synet: Synet har gavn af, at du jævnligt indtager fødevarer med omega 3 fedtsyrer, lutein, zink og C-vitamin. Det modvirker bl.a. stær og makulær degeneration, der er en aldersbetinget tilstand som langsomt nedbryder synet.  Spis: Salat, citrusfrugter, bær, æg, fed fisk, mandler
  • Husk solbrillerne: Hvis dine øjne udsættes for meget UV-stråling fra solen, kan det skade dit syn og føre til både stær og makulær degeneration. Vælg solbriller som blokerer 100% for både UVA og UVB stråling.
  • Lev sundt: Dårlig livsstil påvirker også dit syn. Derfor kan du forebygge øjensygdom ved en varieret god kost og jævnlig motion. Er du ryger, bør du kvitte smøgerne. Rygning øger nemlig risiko for stær, skader på synsnerver og makulær degeneration.
  • Hold pause fra skærmen: Det er anstrengende for øjnene at stirre på en computerskærm i lange perioder. For meget skærmtid giver sløret syn, trætte øjne, besvær med at se langt, tørre øjne, hovedpine, øm nakke, ryg og ømme skuldre. Se væk fra computeren mindst hver 20. minut ind mindst 20 sekunder og hold helt pause hver anden time.
  • Få øjnene tjekket: Husk at få øjnene tjekket hos optiker eller øjenlæge med jævne mellemrum og reager med det samme, hvis du oplever synsforstyrrelser.

AMD

Øjensygdommen AMD (alderspletter på nethinden) rammer ca. 12% af befolkningen over de 60 år. Det skader centralsynet og sygdommen er langsomt fremadskridende, så det f.eks. kan blive svært at læse Der er to typer. Tør AMD udgør 85% af tilfældene. Tør AMD kan udvikle sig til våd AMD. Våd AMD gør lige linjer buede og er en meget alvorlig sygdom. Der er ingen behandling for AMD, kun forebyggelse gennem livsstil, vitaminer og mineraler.

Kronisk grøn stær

Kronisk grøn stær ses hos ca. 1 procent af den voksne befolkning over 40 år. Sygdommen er aldersbetinget og se oftest efter 60-års-alderen. Grøn stær vil ikke give symptomer de første mange år, men med tiden føles pres i øjenomgivelserne og rødmen af øjenslimhinderne. Der kan være synsdefekter i form af grå pletter lidt uden for det område, man forkuserer på. Grøn stær findes også i en akut variant, der er alvorlig – men sjælden.

Grå stær

48 % af al blindhed i verden forårsages af grå stær. Det er den hyppigste årsag til nedsat syn hos ældre herhjemme, men optræder i alle aldre. Ved grå stær er øjets linse uklar. Synet bliver sløret og tåget. I nogle tilfælde kan tilstanden ses gennem pupillen, fordi linsen er grå. Diabetes, rygning, regnbuehindebetændelse og alvorlige øjenskader kan øge risikoen for at udvikle grå stær, der kan forekomme på et øje – eller begge samtidig. Behandling for tilstanden er via en operation.

Regnbuehindebetændelse

Betændelse af regnbuehinden forekommer aldersmæssigt hos alle, men er hyppigst hos voksne mellem 20-40 år. Symptomer på regnbuehindebetændelse er at øjet er rødt, tiltagende smertefuldt og lysfølsomt. Tilstanden er akut og kræver øjeblikkelig henvendelse til en læge, da regnbuehinden kan klistre sammen med linsen eller hornhinden. Tilstanden kan behandles med øjendråber og medicin i form af tabletter.

Hornhindebetændelse

Nedsat syn, lysfølsomhed samt rødmen og smerter i øjet kan være symptomer på hornhindebetændelse. Tilstanden opstår ofte ved beskadigelse af øjets beskyttende overflade, f.eks. ved brug af kontaktlinser. Bakterier eller parasitter trænger ind i hornhinden og forårsager betændelsen. Ved mistanke om hornhindebetændelse skal du akut kontakte en læge, da sygdomme kan resultere i et varigt nedsat syn.

Nethindeløsning

Hvis nethinden i øjet løsner sig, mister man synet svarende til det område af nethinden, som løsnes. Tilstanden rammer kun 1 ud af 10.000 og er hyppigst hos ældre og nærsynede. Symptomer er fornemmelsen af en sort skygge på en del af synfeltet, sløret syn og i nogle tilfælde pludselig blindhed. Jo længere tid patienten går med nethindeløsning, desto større risiko for varige men. Ubehandlet vil tilstanden forårsage blindhed.